در گزارش مرکز تحقیقاتی Pew Research Centre: - در جهان هیچ کشوری را نمی توان سراغ داشت که مردم آن به دلایل دینی مورد خطر؛ تهدید و یا آزار و اذیت  قرار نگرفته باشند. - با افزایش محدودیت های دینی؛ خشونت های دینی نیز افزایش می‌یابد.

 هر قدر دین در جهان تحت ‌محدودیت و فشار بیشتری قرار گیرد، این امر منجر به افزایش واکنش ها در بین متعصبان دینی می شود؟ ویا بالعکس هر چه میزان خشونت های دینی افزایش ‌یابد؛ دین نیز تحت‌فشار و محدویت بیشتری قرار می‌گیرد؟

مرکز تحقیقاتی Pew Research Centre آمریکا نتایج بررسی ها و تحقیقات گستره خود  با موضوع دین و محدودیت‌های آن در سراسر جهان را منتشر نموده است. این گزارش بر اساس منابع قابل‌دسترسی عمومی و با درصد بالای ارجاعات و استنادها ازجمله گزارش‌های سالیانه وزارت امور خارجه آمریکا و کمیسیون دولتی این کشور فعال در امور آزادی دینی، نیز گزارش‌ها و مقالات مراجع اروپایی، آژانس‌های سازمان ملل متحد و همچنین سازمان‌های غیردولتی و مردم‌نهاد مستقل انجام‌گرفته است. داده‌ها و آمارهای این گزارش هرسال مورد تحلیل قرار می‌گیرد اما این بار نگارندگان تصمیم گرفتند تحولات دینی را طی سال‌های ۲۰۱۷-۲۰۰۷ بررسی نمایند. این گزارش بر مبنای دو شاخص اصلی:  شاخص محدودیت‌های دولتی (Government Restrictionsنمایه –GRI) و شاخص خصومت‌های اجتماعی ناشی از دین (Social Hostilities نمایه) انجام‌شده است. هریک از این شاخص‌ها چهار معیار دارد:

· طرفداری دولت از برخی گروه‌های مذهبی؛

· قوانین و سیاست‌هایی که آزادی های دینی را محدود می‌کنند.

· محدودیت‌های دولت نسبت به فعالیت‌های دینی؛

· آزار و اذیت گروه‌های دینی توسط دولت

تهیه کنندگان گزارش به این نتیجه می‌رسند که در بازه زمانی  ۲۰۰۷ الی ۲۰۱۷ ( طی ۱۰ سال)  محدودیت‌های دولت در حوزه دینی در سراسر جهان بمراتب افزایش‌یافته است. در سال ۲۰۰۷ فقط ۴۰ کشور جهان محدودیت‌های شدید و فوق‌العاده شدید در حوزه دینی داشته‌اند و در سال ۲۰۱۷ تعداد این کشورها به ۵۲ رسیده و شامل کشورهای پرجمعیتی مانند چین، اندونزی و روسیه شده است. همچنین در سال ۲۰۰۷ رشد تنفر اجتماعی و خشونت ناشی از دین از جمله آزار و اذیت از سوی اشخاص، سازمان‌ها و گروه‌ها مشاهده می‌شد. در این تحقیق تعداد کشورهای با سطح خصومت اجتماعی از ۳۹ به ۵۶ رسیده است.

کشورهای آسیای مرکزی تصویری جالب ترسیم کرده‌اند: در شاخص محدودیت‌های دولتی کشورهای آسیای مرکزی درصد بالایی را نشان می‌دهند و در شاخص خصومت اجتماعی و دینی برعکس، درصدهای پایین دارند که مایه خوشحالی دارد. به‌رغم اینکه شاخص خصومت اجتماعی و دینی آسیای مرکزی درصد بالایی ندارد که نشانگر بردباری جامعه نسبت به تنوع دینی است، سیاست دولت‌ها در حوزه دینی هرسال سخت گیری‌های بیشتری را نشان می دهد.

انواع محدودیت‌های دولتی

طرفداری دولت از برخی گروه‌های دینی در آسیای مرکزی

تاجیکستان ازجمله پنج کشور آسیای مرکزی نمره بالایی (۶.۲ از ۱۰) ازنظر شاخص طرفداری دولت از بعضی گروه‌های دینی در سال ۲۰۱۷ داشته است. درجمهوری تاجیکستان مذهب حنفی مهم‌ترین مذهب اهل سنت اسلام رایج در این کشور می‌باشد. در این کشور دولت تصمیم گرفته است  به امامان مساجد بطور ماهیانه حقوق پرداخت نماید.

میزان طرفداری کشورهای آسیای مرکزی از ادیان

‍  نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)                        نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

                                                         قزاقستان:آب سیر           قرقیزستان           تاجیکستان             ترکمنستان                ازبکستان:آبی کمرنگ

محققان در کشورهای تاجیکستان و ازبکستان گرایشی به ‌سوی رشد طرفداری دولت از گروه‌های دینی دیده‌اند. در قرقیزستان و ترکمنستان بالعکس کاهش توجه دولت به حوزه دینی مشاهده می‌شود. قزاقستان از میان کشورهای منطقه رویکرد و رفتار برابری نسبت به تمام ادیان دارد. این کشور همواره تلاش داشته است خود را در سطح جهانی الگو و نمونه بردباری و احترام به ادیان معرفی نماید.

کشورهایی که دولت‌های آن ها برتری یک دین بر سایر ادیان را نشان می‌دهند عبارت‌اند از افغانستان، بحرین، بنگلادش، یونان، ایسلند، عراق، کویت، مالزی، مالدیو، موریتانی، مراکش، عمان، پاکستان، اراضی فلسطین، عربستان، سودان، بریتانیا، صحرای غربی (کشورهایی که ازنظر شاخص طرفداری دولتی از گروه دینی نمره ۱۰ را گرفته اند).

در انتهای این فهرست کشورهای (زیر نمره ۱ از ۱۰) آنتیگوا و باربودا، بنین، بوتسوانا، کنگو، اکوادور، فیجی، گابن، گویان، ژاپن، میکرونزی، نامیبیا، نیوزلند، پالائو، سائو توئه و پرینسیپ، آفریقای جنوبی، تایوان، اوکراین، ایالات‌متحده هستند.

کلیه کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا (به‌استثنای لبنان) پیرو یک دین هستند. ۱۷ کشور این منطقه اسلام را به‌عنوان دین رسمی دولت‌هایشان می‌دانند و دو کشور دیگر دین اولویت‌دار یا دارای امتیازات را دارند. در تمامی این کشورها به‌استثنای اسرائیل، اسلام دین غالب می‌باشد.

از سال ۲۰۰۷ میلادی تعدادکشورهایی که به شخصیت های پرنفوذ دینی، متون و دکترین‌های دینی استناد می‌کنند؛ افزایش یافته است.  برای نمونه، دولت ترکیه در سال ۲۰۱۷ قانونی را تصویب نموده است که به موجب آن مقامات دینی (اسلامی) شهرها و استان‌ها مجاز هستند ازدواج‌ها را به ثبت برسانند. ترک‌ها امیدوار هستند که این امر در تسهیل پروسه ثبت ازدواج‌ها مؤثرخواهد بود.؛ اما منتقدان می‌گویند که این مصوبه اصول سکولاریستی قانون اساسی  را نقض می‌کند و نیازهای سایر گروه‌های دینی غیرمسلمان را تأمین نمی‌کند.

در سال ۲۰۱۷ در کشورهای با میزان بالای طرفداری دولت از دین، دین رسمی این کشورها اسلام می‌باشد. این روند تاییدگر نتایج محققان است مبنی بر اینکه از سال ۲۰۱۵ اسلام یکی از رایج‌ترین ادیان دولتی در سراسر جهان شده است. از میان ۴۳ کشور دارای دین رسمی (۶۳ درصد) در ۲۷ کشور اسلام دین رسمی می‌باشد. اما در این فهرست کشورها همه‌ چیز به اسلام برنمی‌گردد. در کشورهای یونان، ایسلند و بریتانیا مذاهب مسیحی مختلف جزء ادیان رسمی این کشورها به شمار می‌روند. دولت یونان کلیسای پروتستان را به‌عنوان دین غالب مردم می‌داند و پرداخت هزینه‌های آموزش روحانیون، حقوق کشیشان و آموزش دینی در مدارس را بر عهده دارد. دولت ایسلند کمک مالی و تسهیلات لازم را به کلیسای دولتی و رسمی انجیلی-لوتران ارائه می‌دهد که سایر گروه‌های دینی از آن محروم هستند. در کشور بریتانیا؛ پادشاه (ملکه) حاکم عالی کلیسای انگلیس و عضو این کلیسا می‌باشد. در سطح کشورها از سال ۲۰۰۷ یکی از درصدهای بالای افزایش طرفداری دولت‌ها از ادیان در کشور ساموآ در حوزه اقیانوس آرام دیده‌شده است. از سال ۲۰۱۱ آموزش مسیحیت در مدارس دولتی و ابتدایی دولتی این کشور اجباری می‌باشد. در سال ۲۰۱۷ مجلس ساموآ این کشور را مسیحی اعلام کرده بود.

قوانین و سیاست‌های محدودکننده آزادی دین در آسیای مرکزی

در این شاخص، وضعیت دینی کشورهای قزاقستان و ازبکستان، بدترین ارزیابی‌شده است. در طی سال‌های اخیر در منطقه آسیای مرکزی دخالت‌های شدید قانون‌گذاران دولت در حوزه خصوصی و عمومی دینی افراد و ایجاد محدودیت‌های بسیار دیده‌شده است. در این بخش محققان زبان قوانین ملی در حوزه ادیان و فعالیت‌های مراجع ملی فعال در حوزه دینی را بررسی نموده‌اند.

محدودیت آزادی دین در قوانین کشورهای آسیای مرکزی

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)             نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر            قرقیزستان           تاجیکستان           ترکمنستان            ازبکستان: آبی کمرنگ

بدترین کشورها ازلحاظ محدودیت‌های آزادی دین (در سطح قوانین) در سال ۲۰۱۷

کشورها

نمرات

مالدیو، اریتره، موریتانی

۱۰

تایلند

۹.۳

چین، سوریه

۸.۳

عربستان سعودی، جزایر کومور

۸.۰

ایران، لائوس، مالزی، ترکیه، کویت، قطر، الجزایر، تونس، صحرای غربی، مصر، اسرائیل، قزاقستان، ازبکستان

۷.۷

کشورهای کیپ ورد، کانادا، جامائیکا، میکرونزی، نیوزیلند، پالائو، ترینیداد توباگو نمره زیر یک را در این شاخص به دست آورده‌اند.

قواعد ثبت گروه‌های دینی توسط دولت‌ها در تمامی مناطق جهان اهمیت داشته است. در بعضی موارد دولت‌ها صرفاً گروه‌های دینی مشخص را قبول دارند و نسبت به ثبت بقیه گروه‌ها صرف‌نظر می‌کنند و این گروه‌ها را به رسمیت نمی‌شناسند. به‌عنوان‌مثال در کشور اریتره؛ دولت فقط چهار گروه دینی را به رسمیت می‌شناسد: کلیسای پروتستان اریتره، اسلام سنی، کلیسای کاتولیک رم و کلیسای انجیلی لوتران اریتره.

در کشور چین تشکلات دینی میهن‌پرست مجاز پیروان آیین بودا، تائو، اسلام، مسیحیت کاتولیک و پروتستان هستند؛ اما در واقعیت اتفاق افتاده است که دولت چین اعضای گروه‌های دینی ثبت‌شده و ثبت‌نشده را بازداشت، شکنجه و مورد خشونت فیزیکی قرار داده است.

در عربستان سعودی قانون جدید مبارزه با تروریسم در سال ۲۰۱۷ تصویب‌شده است که طبق آن چالش مستقیم یا غیرمستقیم نسبت به دین یا عدالت پادشاه یا ولیعهد مسئولیت کیفری خواهد داشت. نیز طبق این قانون تبلیغ ایدئولوژی‌های الحادی به هر شکلی، هرگونه تلاش برای زیر سؤال بردن مبانی اسلام و نیز منشوراتی مخالف فقه اسلامی است در این کشور ممنوع می‌باشد. تغییر و انتخاب دین دیگر غیر از دین اسلام در عربستان سعودی ممنوع می‌باشد.

محدودیت‌های دولت برای فعالیت گروه‌های دینی و اشخاص

آسیای مرکزی

قزاقستان و ترکمنستان (در کنار کشورهای چین و جزایر مالدیو) ازجمله کشورهایی هستند که در آن اغلب برای فعالیت گروه‌های دینی محدودیت‌هایی ایجاد می‌شود. قانون قزاقستان می‌گوید که تولید، انتشار و توزیع کتب دینی فقط پس از تصویب دولت مجاز می‌باشد. از سال ۲۰۱۷ دولت ترکمنستان به افرادی که مظنون به کار تبلیغ دینی باشند رواید ورود صادر نمی‌کند. دولت این کشور نیز برای ورود کتب دینی ممنوعیت ایجاد می‌کند.

محدودیت در فعالیت‌های گروه‌های دینی و اشخاص

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)                 نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر          قرقیزستان           تاجیکستان              ترکمنستان            ازبکستان: آبی کمرنگ

ازبکستان پس از به قدرت رسیدن شوکت میرضیاءیف و تضعیف پیگردهای دینی، از رده کشورهای نقض‌کننده حقوق دینی جهان خارج‌شده است اما کماکان کشوری با درصد بالای فشارهای دولت در حوزه دینی تلقی می‌شود. در این کشور همچنان واردات کتاب‌های مسیحی و اسلامی ممنوع می‌باشد. ممنوعیت حجاب در سطوح مختلف، تعطیل کردن مساجد، محدودیت در انجام عبادت‌ها، خطبه‌ها و نیز سایر محدودیت‌ها متوجه اسلام حنفی مذهب اصلی این منطقه می‌باشد. در این منطقه دخالت دولت در زندگی دینی خصوصی و عمومی مردم رو به افزایش است. بیشترین درصد را در این فهرست تاجیکستان دارد.

کشورهایی با بالاترین میزان محدودیت‌های دینی (سال ۲۰۱۷)

کشورها

نمرات:

مالدیو، چین

۱۰

قزاقستان، ترکمنستان، سنگاپور، عربستان سعودی

۹.۳

الجزایر، آذربایجان، لائوس، سودان، ازبکستان

۸.۶

درمجموع ۴۳ کشور جهان ازجمله ۱۵ کشور در قاره افریقا (به‌استثنای افریقای شمالی) در این شاخص نمره زیر یک گرفته‌اند. بیشتر کشورهای اروپایی در مسئله پوشش دینی محدودیت ایجاد می‌کنند. این‌گونه سخت گیری‌ها شامل داشتن نمادهای دینی یا پوشش مذهبی در عکس‌های مدارک رسمی تا محدودیت‌های ملی برای داشتن پوشش دینی در اماکن عمومی می‌شود. در سال ۲۰۱۷ پنج کشور اروپایی با این محدودیت‌ها مواجه شده بودند اما در سال ۲۰۱۷ این تعداد به ۲۰ کشور رسیده بود. برای نمونه در بوسنی و هرزگوین کارمندان مراجع قضایی حق ندارند علائم و نمادهای دینی در محل کار داشته باشند. خانم‌های کارمند این مراجع نمی‌توانند حجاب داشته باشند. در کشور فرانسه از سال ۲۰۱۱ طبق قانون خانم‌های مسلمان مجاز نیستند نقاب و برقع را در اماکن عمومی داشته باشند. در سال ۲۰۱۰ در چند شهر کاتالونیای اسپانیا پوشیدن نقاب و برقع در اماکن عمومی نیز ممنوع شد.

تعداد دولت‌های اروپایی که در امور مذهبی یا سایر آیین های دینی مداخله می‌کردند نیز از سال ۲۰۰۷ رو به رشد بوده است. در کشور مولداوی در سال ۲۰۱۲ چند شورای محلی مسلمانان را از انجام عبادت‌های عمومی منع کرده‌اند. در آلمان و اسلوونی گروه‌های مسلمان و یهودی نسبت به دخالت دولت در رسم ختنه‌سوران اعتراض کردند. در خاورمیانه و افریقای شمالی ۱۸ کشور از میان ۲۰ کشور در سال ۲۰۱۷ خطبه‌های عمومی را ممنوع کرده بودند. این نوع محدودیت‌ها به اقلیت‌های دینی مشخص محدود نمی‌شود. برای مثال در کشور اردن دولت خطبه‌های امامان در مساجد را زیر نظر داشت و می‌خواست که مبلغان از سخنرانی در خصوص مسائل سیاسی خودداری نمایند تا با آشوب‌های اجتماعی و سیاسی و دیدگاه‌های افراطی مقابله شود. دولت اردن موضوعات و متون پیشنهادی را برای خطبه‌های امامان مساجد در سال ۲۰۱۷ منتشر می‌کرد. کسانی که از این توصیه‌ها پیروی نمی‌کردند جریمه می‌شدند و از انجام موعظه‌ها ممنوع می‌شدند. در کشورهای افریقایی و جنوب صحرا دولت‌ها پوشش‌های دینی را کنترل می‌کنند. در سال ۲۰۱۵ چهار کشور این منطقه ازجمله کامرون، چاد، کنگو و نیجریه حجاب اسلامی زنانرا  در پاسخ به عملیات انتحاری ممنوع کرده‌اند.

تعقیب‌های گروه‌های دینی توسط دولت

این دسته انواع تعقیب‌ها را از خشونت و تهدید تا اجبار به ترک گروه دینی بررسی می‌کند.

تعقیب‌های گروه‌های دینی توسط دولت‌های آسیای مرکزی

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)               نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر           قرقیزستان           تاجیکستان          ترکمنستان           ازبکستان: آبی کمرنگ

طی ده سال اخیر تاجیکستان جهشی جدی در این شاخص داشته است. این کشور از یک کشور با بردباری بالا نسبت به گروه‌های دینی تبدیل به یکی از سخت گیرترین کشور تعقیب‌کننده گروه‌های دینی تبدیل‌شده است. ازبکستان مانند تاجیکستان جزو کشورهایی است که گروه‌های دینی را مورد تعقیب قرار می‌داد. پیروان گروه‌های دینی غیر سنتی در قزاقستان و قرقیزستان از آزادی بیشتری برخوردار هستند.

کشورهایی که در آن گروه‌های دینی تحت تعقیب شدید قرار می‌گیرند (سال ۲۰۱۷)

کشورها:

نمرات (۱ تا ۱۰):

ایران، روسیه

۹.۴

مالزی، ویتنام

۹.۰

اندونزی

۸.۷

چین، سوریه

۸.۶

تاجیکستان، ازبکستان، مصر

۸.۳

از میان ۶۲ کشور ۱۹ کشور در افریقا، ۱۴ کشور در حوزه اقیانوس آرام کمتر از یک نمره در این شاخص به دست آورده‌اند. گفته می‌شود که در کشور چین هزاران مسلمانان ایغورتبار به اردوگاه‌های انضباطی فرستاده می‌شوند. از میانمار گزارش‌های زیادی رسیده است مبنی بر اینکه در خصوص قوم روهینگیا اقلیت مسلمان در این کشور سوءاستفاده می‌شود. در سال ۲۰۱۷ مقامات عربستان سعودی محله ۴۰۰ ساله را تخریب و جابجا کردند که اکثر اهالی این منطقه شیعه بودند. دولت عربستان این اقدام را مبارزه با تروریسم عنوان کرده بود. تعقیب‌های ضد اسلامی در اروپا نیز  بخصوص در سال‌های ۲۰۱۶-۲۰۱۴ افزایش‌یافته است. علت آن را مهاجرت قابل‌توجه افراد به اروپا در سال ۲۰۱۵ می‌دانند. در کشور هلند نماینده جناح مخالفین به نام گرت اویلدرس مخالفت خود را در خصوص اسلام‌گرایی غرب اعلام کرده و در سال ۲۰۱۵ اقدام اعتراض‌آمیز بر ضد سونامی مهاجران از کشورهای اسلامی برگزار کرد. طبق گفته وی مهاجران اسلامی برای زنان و تمدن غربی خطر ایجاد می‌کنند.

تعقیب گروه‌های دینی در کشور ایران بسیار زیاد است. در این کشور حاکمیت آنان را بهایی (ملحد) می‌داند. این وضعیت در روسیه نیز مشاهده می‌شود که پلیس این کشور به خانه‌ها و معبد گاه‌های اقلیت‌های دینی حمله‌ور می‌شود.

دسته‌های خشونت و خصومت اجتماعی / خشونت ناشی از احکام دینی

تمام کشورهای آسیای مرکزی بدون استثنا در این شاخص مثبت ارزیابی می شوند؛ اما در سال ۲۰۱۷ در این کشورها رشد خشونت ناشی از احکام دینی مشاهده ‌شده است. مسائلی نظیر اجبار به رعایت احکام دینی از سوی برخی اشخاص و گروه‌ها، هتک حرمت، وادار کردن زنان به داشتن لباس مذهبی، زور و ستم به دلیل گرایش به دین دیگر، اجبار به دعا و عبادت و ... در این شاخص دیده می‌شود. در سال ۲۰۱۷ در منطقه آسیای مرکزی هیچ مورد مشابه مشاهده نشده است.

اجبار به رعایت احکام دینی در کشورهای آسیای مرکزی

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)                   نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر           قرقیزستان          تاجیکستان           ترکمنستان            ازبکستان: آبی کمرنگ

کشورهایی که در سال ۲۰۱۷ بیشترین درصد اجبار به رعایت احکام دینی در آن‌ها دیده ‌شده است:

کشورها:

نمرات (۱ تا ۱۰):

آلمان، هند، سومالی، اوگاندا

۱۰.۰

اسرائیل

۹.۰

روسیه، اوکراین، انگلیس، ایتالیا، افغانستان، الجزایر، مصر، عراق، لیبی، سوریه، یمن

۸.۰

۶۱ کشور در این دسته‌بندی در سال ۲۰۱۷ امتیاز زیر یک گرفته‌اند:

آمریکای جنوبی و شمالی ۲۲ کشور از ۳۵ کشور

آسیا و اقیانوسیه: ۱۱ کشور از ۵۰ کشور

اروپا: ۱۵ کشور از ۴۵ کشور

آفریقای شمالی و خاورمیانه: ۲ کشور از ۲۰ کشور

آفریقای جنوب صحرا: ۱۱ کشور از ۴۸ کشور

بالاترین آمار در دسته‌بندی خشونت و خصومت اجتماعی ناشی از احکام دینی در اروپا ثبت‌شده است. در سال ۲۰۰۷ شش کشور اروپایی با تنش‌های ناشی از خصومت دینی مواجه شده‌اند. در سال ۲۰۱۷ این آمار تا ۲۵ مورد افزایش‌یافته است (۴۵ کشور اروپایی). در این کشورها معمولاً مسلمانان و یهودیان موردحمله قرارگرفته بودند.

یک جامعه‌شناس آلمانی محاسبه کرده است که در این کشور گرایش اخیر هزاران نفر به دین مسیحیت بیشتر از ۵۰ سال قبل است. علت آن رشد تعداد مهاجران است. گروه‌های دینی مهاجران را تهدید به اخراج و دیپورت شدن می کنند و آنان را برای گرایش به  مسیحیت و انجام غسل‌تعمید و سایر آیین مذهبی وادار می‌کنند. شاهدان یهوه با خشونت در فرانسه و روسیه روبرو شده اند.. کلیسای پروتستان روسی اعلام کرد که با گسترش افکار فرق که هیچ ارتباطی به دین مسیحیت ندارند مقابله خواهد کرد. در کشور بورکینافاسو افراد مسلح معلمان را تهدید به قتل کرده و از آنان خواسته اند که قرآن را به شاگردان خود یاد بدهند. در افریقا افراد را به سحر و جادوگری محکوم می‌کردند و می‌کشتند. آنان نیز افراد را به دلیل گرویدن به مسیحیت به قتل می‌رساندند. طالبان افغانستان روحانیون سنی را برای خطبه‌هایی که از نظر آنان غیر اسلامی بود تهدید می‌کردند و می‌کشتند. در سال ۲۰۱۵ برخی اتباع الجزایری زنان بی‌حجاب را تهدید ‌کردند که عکس‌های آنان را در اینترنت منتشر می کنند و یا روی آنان اسید خواهند پاشید.

تنش و خشونت بین ادیان در آسیای مرکزی

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)          نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر           قرقیزستان            تاجیکستان              ترکمنستان                  ازبکستان: آبی کمرنگ

آسیای مرکزی ازنظر جریانات دینی یک منطقه یکپارچه است. تنها در یک استان تاجیکستان پیروان مکتب اسماعیلیه زندگی می‌کنند اما جمعیت آنان چند ده هزار است، آن‌هم در کشوری با جمعیت ۱۰ میلیون نفری. اسماعیلیان در طول قرون متمادی در این منطقه زندگی می‌کنند و در تعامل و هارمونی کامل با جمعیت اهل سنت به سر می‌برند.

کشورهایی که هیچگونه برخورد و درگیری بین ‌دینی در آنها گزارش نشده و نمره و  امتیاز ۱۰ را بدست آورده اند؛ عبارتند از : آفریقای مرکزی؛ مصر؛ هند؛ اسرائیل؛ میانمار؛ نیجریه؛ سوریه؛ تایلند و اوکراین

۸۵ کشور در این دسته‌بندی در سال ۲۰۱۷ نمره زیر یک به دست آورده‌اند: آمریکای جنوبی و شمالی (۲۵ کشور از ۳۵ کشور)، آسیا و اقیانوسیه (۱۹ کشور از ۵۰ کشور)، اروپا (۱۸ کشور از ۴۵ کشور)، افریقای شمالی و خاورمیانه (۳ کشور از ۲۰ کشور)، افریقای جنوب صحرا (۲۰ کشور از ۴۸ کشور).

آسیای مرکزی

آسیای مرکزی می‌تواند نمونه خوب عدم خشونت دینی برای بسیاری از کشورهای جهان شود. افریقای جنوبی نیز شاخص‌های خوبی در این طبقه بندی داشته است. خوشبختانه در سراسر جهان تنش و خشونت بین ادیان از سال ۲۰۰۷ کاهش‌یافته است.

اما در جهان کشورهایی (افریقای مرکزی، هند، اسرائیل، میانمار) هستند که یا مسلمانان تحت ظلم و فشار قرارگرفته‌اند و یا کشورهایی (مصر) هستند که مسلمانان به یکدیگر ستم می‌کنند و یا کشورهایی (عراق و سوریه) که مسلمانان این کشورها پیروان سایر ادیان را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند. در نیجریه پرجمعیت‌ترین کشور افریقا تنش بین مسیحیان و مسلمانان ادامه دارد. در عراق و سوریه پس از آزاد شدن برخی مناطق از حضور داعش، نیروهای حکومت و شبه‌نظامیان طرفدار حاکمیت که عمدتاً متشکل از شیعیان بودند، اهل سنت را بازداشت می‌کردند، می‌ربودند و می‌کشتند. در اوکراین کلیسای پروتستان با اداره اسقفی مسکو اختلاف داشت. مسیحیان اوکراین موردحمله قرارگرفته بودند و بعضی کلیساهای این کشور اشغال‌شده بود.

خشونت دینی از سوی گروه‌های سازمان‌یافته در آسیای مرکزی

در این بخش منطقه آسیای مرکزی بهترین مکان برای اقلیت‌های دینی و افراد بی‌دین می‌باشد زیرا در اینجا هیچ گروه دینی وجود ندارد که بتواند دیگران را مورد تهدید قرار دهد.

خشونت دینی از سوی گروه‌های سازمان‌یافته در کشورهای آسیای مرکزی

نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)                         نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر           قرقیزستان         تاجیکستان          ترکمنستان           ازبکستان: آبی کمرنگ

اما در دو گزارش بعدی وضعیت کشور تاجیکستان به دلیل حمله نیروهای داعش به گردشگران غربی در تابستان ۲۰۱۸ و اعتراضات زندانیان در شهر وحدت در سال ۲۰۱۹ (که در آن پیروان داعش به دلایل تنفر دینی دو نفر از زندانیان را به قتل رساندند) منفی ارزیابی خواهد شد.

کشورهایی با بدترین اوضاع خشونت دینی از سوی گروه‌های سازمان‌یافته در سال ۲۰۱۷

کشورها:

نمرات (۱ تا ۱۰):

سوریه

۱۰.۰

افغانستان، عراق، نیجریه، سومالی

۹.۲

۹۳ کشور در این دسته‌بندی در سال ۲۰۱۷ نمره زیر یک گرفته‌اند: آمریکای جنوبی و شمالی (۲۳ کشور از ۳۵ کشور)، آسیا و اقیانوسیه (۲۸ کشور از ۵۰ کشور)، اروپا (۱۱ کشور از ۴۵ کشور)، افریقای شمالی و خاورمیانه (۴ کشور از ۲۰ کشور)، افریقای جنوب صحرا (۲۷ کشور از ۴۸ کشور).

در بسیاری از کشورها با سطح بالای خشونت دینی از سوی گروه‌های سازمان‌یافته، گروه‌های شبه‌نظامیان فعال اسلام‌گرا در قلمرو خود دارند. ازجمله آن‌ها می توان داعش و سایر گروه‌ها در سوریه، القاعده در شبه‌جزیره عربی و یمن، الشباب در سومالی، بوکو حرام در نیجریه، طالبان در افغانستان و حماس در اراضی فلسطین را نام برد.. در سال ۲۰۱۷ داعش به مسجد صوفی (۳۱۱ نفر کشته) و کلیساهای قبطی (۴۵ نفر کشته) حمله کرده بود. همچنین تظاهرات ضد اسلامی و ضدیهودی در کشورهای فنلاند و سوئد برگزار شده است. اما جامعه دینداران در افریقای جنوبی و جزایر هم‌جوار در اقیانوس آرام و بیش از نیمی از کشورهای افریقا در آرامش به سر می‌برند.

در این دسته بنده اعمال تبعیض‌آمیز اشخاص یا گروه‌ها نسبت به پیروان سایر ادیان بررسی می‌شود. در منطقه آسیای مرکزی البته مساجد را آتش نمی زنند و افراد دین‌دار را نمی‌کشند؛ اما آزارهای نسبی عمومی افراد دین‌دار دارای ریش بلند و یا محجبه دیده می‌شود. در رسانه‌های عمومی و شبکه‌های اجتماعی قرقیزستان اغلب می‌توان شاهد تنفر پنهانی و یا نیمه پنهانی نسبت به ملأها، مردان ریش دار که به نماز جمعه می‌روند و نیز زنان محجبه احساس کرد.

آزار و اذیت‌های افراد و گروه‌های اجتماعی به دلایل دینی در کشورهای آسیای مرکزی

               نمرات سال ۲۰۱۷ (از یک تا ۱۰)                  نمرات سال ۲۰۰۷ (از یک تا ۱۰)

         قزاقستان: آبی سیر          قرقیزستان          تاجیکستان            ترکمنستان            ازبکستان: آبی کمرنگ

کشورهایی که در آنها بیشترین آمار خشونت از سوی جامعه و اشخاص در سال ۲۰۱۷ ثبت‌شده است؛ عبارت‌اند از:

کشورها:

نمرات (۱ تا ۱۰):

مصر، افریقای مرکزی

۱۰.۰

هند، بنگلادش، پاکستان، نیجریه

۹.۱

سوریه، آمریکا و عراق

۸.۴

۹۴ کشور نمره زیر یک را در سال ۲۰۱۷ در این دسته‌بندی بدست آورده اند:

آمریکای جنوبی و شمالی (۲۰ کشور از ۳۵ کشور)

آسیا و اقیانوسیه (۲۶ کشور از ۵۰ کشور)

اروپا (۱۷ کشور از ۴۵ کشور)

افریقای شمالی و خاورمیانه (۷ کشور از ۲۰ کشور)

افریقای جنوب صحرا (۲۴ کشور از ۴۸ کشور)

آمریکا نیز جزو کشورهایی است که در سال ۲۰۱۷ در این دسته‌بندی منفی ارزیابی‌شده است. علت آن تظاهرات و روحیات ضد صهیونیستی و نژادپرستانه در ایالت ویرجینیای آمریکا بوده است. آن‌ها به دنبال برداشتن مجسمه کنفدراسیون بوده‌اند.

در جریان اختلافات شدید و درگیری بین شبه‌نظامیان مسیحی و مسلمان در افریقای مرکزی چندین نفر کشته‌شدند. مسلمانان (حدود ۸۰ درصد) مجبور به ترک کشور شدند.

آزار و اذیت گروه‌های دینی

در سال ۲۰۱۷ در ۱۵۲ کشور جهان پیروان ادیان مختلف مورد آزار و اذیت و خشونت قرارگرفته اند. در سال ۲۰۱۷ این آمار به ۱۸۷ کشور رسیده است.

در جهان هیچ کشوری را نمی توان سراغ داشت که مردم آن به دلایل دینی مورد خطر؛ تهدید و یا آزار و اذیت  قرار نگرفته باشند.

مسیحیان و مسلمانان معمولاً مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفتند. آن‌ها دو گروه بزرگ در جهان هستند و ازنظر جغرافیایی در بسیاری از کشورها با جمعیت زیاد حضور دارند.

در سال ۲۰۱۷ مسیحیان در ۱۴۳ کشور مورد آزار و اذیت قرارگرفته‌اند. مسلمانان در ۱۴۰ کشور و یهودیان در ۸۷ کشور (به‌رغم جمعیت اندک یهودیان) در سال ۲۰۱۷ تحت‌فشار قرارگرفته اند.

هندوها در سال ۲۰۱۷ در ۲۳ کشور جهان تحت ستم قرار گرفتند. برای نمونه در ازبکستان مقامات محلی وارد خانه یکی از اعضای گروه «هاره کریشنا» شده کتاب‌های دینی او را ضبط کرده‌اند. پیروان بودا در سال ۲۰۱۹ در ۱۹ کشور مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند.

در سال ۲۰۱۷ افراد غیر دین‌دار (ازجمله ملحدان) در ۲۳ کشور جهان تحت‌فشار قرارگرفته‌اند. در مالزی دولت این کشور الحاد را غیر مشروع و غیرقانونی اعلام کرده است.

برخی گروه‌ها با آزار و اذیت‌های بسیار از سوی دولت‌ها قرار می‌گرفتند و دیگران زور و ستمی را از ‍سوی اشخاص یا گروه‌ها می‌بینند. ازنظر آمار آزار و اذیت‌ها از سوی دولت مسلمانان در رتبه اول هستند و حتی از مسیحیان در این مسئله پیشی گرفته‌اند. یهودیان برعکس با خشونت‌های اجتماعی و شخصی افراد مواجه شده‌اند و فشارها را از سوی دولت کمتر دیده‌اند.

سایر گروه‌های دینی مانند بهایی، پیروان فرقه ساینتولوژی، جنبشِ راستافار،  سیک‌ها، زردشتیان در ۴۳ کشور جهان مورد آزار قرارگرفته و در ۲۱ کشور با خصومت اجتماعی مواجه شده‌اند.

در مورد دو گروه بزرگ دینی باید گفت که در خاورمیانه و افریقای شمالی عمدتاً مسیحیان مورد اذیت قرار می‌گرفتند. در سال ۲۰۱۷ در ۲۰ کشور این منطقه آزارهای از سوی دولت یا گروه‌های اجتماعی متوجه مسیحیان بوده است. مسیحیان اروپا در ۷۳ درصد کشورها عمدتاً از سوی دولت مورد ستم قرارگرفته‌اند. در مقایسه با سایر مناطق مسلمانان اکثراً در مناطق خاورمیانه، افریقای شمالی و اروپا تحت‌فشار قرارگرفته‌اند. در خاورمیانه ۹۰ درصد دولت‌ها مسلمانان ازجمله فرق و اقلیت‌های اسلامی و ۸۷ درصد دولت‌های اروپایی همین گروه‌ها را تحت ستم قرار داده‌اند. فشارهای اجتماعی روی مسلمانان در ۶۰ درصد کشورهای خاورمیانه و ۸۲ کشور اروپا (۳۷ کشور از ۴۵ کشور) ثبت‌شده است.

در منطقه آسیا و اقیانوسیه در ۷۲ درصد کشورها مسلمانان مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. همین شاخص ۶۷ درصد در کشورهای افریقا و جنوب صحرا و ۳۱ درصد در آمریکای شمالی و جنوبی ثبت‌شده است. در کلیه مناطق به جزء آمریکا تعقیب‌های دولتی مسلمانان نسبت به تعقیب‌های اجتماعی بیشتر بوده است. در آمریکای شمالی و جنوبی ۲۳ درصد دولت‌ها مسلمانان را مورد آزار قرار داده درحالی‌که در ۲۶ درصد کشورها مسلمانان در رفتارهای منفی اجتماعی برخورد شده‌اند.

https://caa-network.org/archives/۱۷۶۵۵

۲۴/۰۷/۲۰۱۹

رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در قرقیزستان


[۱]  همانگونه که در صفحه اول دوهفته نامه نیز ذکر شده؛ ترجمه و درج این مطالب الزاماً به معنی تائید تام و تمام محتوای آن‌ها نیست.

کد خبر 490

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =